Madáritatós fotózás

frissítve: 2015.12.18

 

2012


A madáritatós fotózás 2012 tavaszán fogalmazódott meg bennem. Elhatároztam, hogy a nyaralónk kertjében alkalmas helye lenne egy szép nagy itatónak. A körülmények adottak, mivel a szomszédos telkekre nem jártak ki, éppen ezért eléggé elhanyagolt, szinte már vadregényes körülmények uralkodtak. S mint nagyon jól tudjuk, ezt a különböző élőlények nagyon szeretik. Így a madarak is. Mivel a kertünk elég nagy, és a hátsó részt különösebben nem használjuk, gondoltam ez ideális hely lesz. Nem igazán tudtam, hogy fogjak hozzá, ezért különböző fórumokon kutakodtam az elkészítés és a tájolást illetően. OSB lap, fólia, pár léc és 180 liter víz. És már kész is. Berendezni az itatót, hogy a madarak oda szálljanak le, ahol fotózni is lehet őket. A következő feladat egy leshely kiépítése. Mivel volt 4-5 raklapom, amit nem használtam semmire, gondoltam remek leshelyet építek belőlük.  Szeg, kalapács, nádborítás, kész a leshely. Kár, hogy nem csináltam róla fényképet, mert így visszagondolva, nagyon mulatságos látványt nyújtott. Jöhetnek a madarak. Amikor az itató elkészült, még kora tavasz volt. A fák még alig voltak lomban, sajnos. Mert amint felöltötték lombkoronájukat, kiderült, hogy az itató csak akkor van árnyékban, amikor leg ideálisabbak lennének a fények. Vagyis kora reggel, és délután. Semmi baj, csak áttelepítem az itatót. 180 liter víz ki a földre (nem baj, úgyis szárazság van), leskunyhó lebontva. Áttelepítés megtörtént, felönt a víz, áll a kunyhó. Én meg ülök a kunyhóban és várom az eredményt. Az első idényben 12 madárfajt számoltunk a kertben, akik az itatóra is jöttek. Nagyon sajnáltam ebben az időszakban, hogy vége a hétvégéknek és nem tudok hajnalban kint lenni a fényképezőgéppel. Viszont arra is rá kellett ébredjek, hogy hosszú távon költség hatékonyabb a tó fólia használata az itatóhoz. Ugyanis többször kilukadt a mezőgazdasági fólia. Talán a madarak karmai, vagy esetleg egy nem észrevett szálka miatt, többször cserélni kellett a fóliát. Tehát nálam a tó fólia jött be. Az első idény végére sok tapasztalatot gyűjtöttem. Már akkor megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy a lakhelyem közelében is keresek egy területet, ahová egy ilyen itatót telepítek. Ahogy lenni szokott, beállított a tél. Ideje a telken a madáretetőt is beüzemelni, mert ugye szeretjük és gondozzuk is a kedvenceinket. Elég volt havonta egy alkalommal kivinni eleséget, mert kellően nagy etető volt kihelyezve. 130 km. a nyaraló oda és vissza, meg az eleség. Felfogható egy kis kirándulásnak, mondtuk a nejemmel. Az egyik ilyen téli kiruccanás alkalmával jöttem rá ostobaságomra, mivel az itatót tele hagytam vízzel, ami szépen meg is fagyott. A jég bizony leamortizálta az én művemet. Tavasszal lehet megint fóliázni, szegelni.


2013
Idei terv. 1-es számú itató felújítása. 2-es számú itató helyének kiválasztása és megépítése. A kigondolt terület magán tulajdon, ezért felkerestem a tulajt, hogy megengedné e, az itató beüzemelését. Szerencsére ő is természet szerető ember, így hát semmi akadálya a dolognak, mondta. Uccu neki, OSB lap, fólia, szegek, lécek, kalapács és már kész is vagyok. Ide is készítettem egy szétszedhető les kunyhót. Amit, hála az égnek még senki sem rombolt szét.  Ebben az évben már két itatót is működtettem. a 2-es kisebb, csak 100 literes, mert ide sűrűbben ki tudok menni. Hihetetlen, hogy a madarak, milyen rövid idő alatt megtalálják a kirakott eleséget, és vizet. Az első hét elteltével, már rendszeres vendég volt a rozsdafarkú, cinegék, őszapó, zöldike, feketerigó. Majd kifelejtettem a felsorolásból a bohóc szajkót.
Mivel a tél megviselte az 1-es számú leshelyet is, úgy döntöttem elég az építkezésből.  Beruháztam egy lessátorba. A sátorral gyűjtött tapasztalatokat itt megosztom.
Visszatérve a madár itatókhoz. Ebben az évben az 1-es számú itatónak köszönhetően, gondolom, 34 fajt számoltunk meg égész évben. Vagyis majdnem a háromszorosára nőtt a madarak száma, az előző évhez képest. Nagy öröm volt találkozni a nyaktekercsel, zöldüllővel.  A galériában javarészt itt készültek a képek.

2-es számú iató

 

 

Vissza

Vissza a főoldalra